InnenriksNyheter

Miljøorganisasjoner vil anke til Høyesterett

Lagmannsretten besluttet i dag at det midlertidige forbudet mot utbygging og produksjon på de tre oljefeltene Yggdrasil, Tyrving og Breidablikk ikke forlenges. Miljøorganisasjonene har likevel stor tro på at de vil vinne fram i retten til slutt.

Frode Pleym og Gytis Blaževičius Foto: Jenny Baksaas/Greenpeace

Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten for ikke å ha utredet globale klima- og miljøvirkninger av tre oljefelt i Nordsjøen. Oslo tingrett kjente i januar alle tre feltene ugyldige. Retten la også ned forføyninger, altså forbud, mot videre utbygging og produksjon fra feltene, mens rettsprosessen pågår. Staten anket både dommen og forføyningen. Det er disse forbudene denne ankesaken har handlet om.

– I lagmannsretten beviste våre ekspertvitner at det er en direkte sammenheng mellom utslipp fra oljefeltene og økt dødelighet, mer ekstreme hetebølger og uopprettelige klimaendringer. Lagmannsretten gir oss langt på vei medhold i at disse skadevirkningene gir grunnlag for forføyning. Likevel vant vi ikke frem i denne runden. Det er paradoksalt, og derfor kommer vi til å anke kjennelsen til Høyesterett, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

Lagmannsretten har spurt EFTA-domstolen i Luxembourg om en rådgivende uttalelse før de vil ta stilling til gyldigheten av de tre tillatelsene. EFTA-domstolen vil gi sitt råd om hvordan prosjektdirektivet skal forstås. Når saken kommer opp for lagmannsretten har staten forsikret at den vil følge EFTA-domstolens råd. Organisasjonene er optimistiske og ser frem til behandlingen fra EFTA-domstolen.

– Vi har en veldig god sak framfor EFTA-domstolen. Som kjent har både norske domstoler og britisk Høyesterett sagt seg enige med oss. Staten står helt alene i et feilaktig syn på EØS-retten, og vi tror vi kommer til å vinne fram med vårt syn. Det vil skape juridisk presedens for hele Europa, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.