Så skjedde akkurat det fagforeningen Parat fryktet. Regjeringen griper inn i konflikten mellom Bristow Norway og Parat. Parats forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, mener dette er et eksempel på hvordan arbeidsgiver misbruker lønnsnemd i en lovlig streik.

Nok en gang griper altså regjeringen inn i en lovlig streik. Regjeringen mener, med støtte Havindustritilsynet, at konflikten svekker arbeidskonflikten om overenskomsten for redningsmenn i Bristow Norway sikkerheten på norsk sokkel og setter liv og helse i fare. Regjeringen foreslår derfor tvungen lønnsnemnd for å løse arbeidskonflikten mellom NHO Luftfart og Parat.
– På et møte søndag kveld bekreftet partene at det ikke var mulig å finne en løsning på arbeidskonflikten. Havindustritilsynet har konkludert med at konflikten nå gjør at sikkerheten på sokkelen ikke er tilfredsstillende, og at det kan gå ut over liv og helse til tusenvis av oljearbeidere. Da har jeg ikke noe annet valg enn å varsle at jeg vil fremmet en lovproposisjon til Stortinget om tvungen lønnsnemnd, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
På oppfordring fra statsråden har partene sagt at de skal avslutte streiken og gå tilbake til jobb så raskt som mulig.
Arbeidskonflikten mellom Parat og NHO Luftfart har pågått siden 19. februar, da én redningsmann fra selskapet Bristow Norway sin base i Bergen ble tatt ut i streik. Fredag 7. mars tok Parat ut ytterligere én redningsmann. På bakgrunn av dette stoppet Bristow Norway alle søk og redningstjenester (SAR). SAR-helikoptre er sentrale for å opprettholde beredskapen og tilbringertjenesten på norsk sokkel, og Bristow-maskinene er et supplement til redningshelikoptertjenesten.
Partenes ansvar
Arbeidsministeren er ikke fornøyd med at regjeringen, på grunn av konsekvensene av konflikten, må gripe inn.
– Foruten å finne en løsning på selve arbeidskonflikten, så har partene også et ansvar for å benytte dispensasjoner og gjøre andre tiltak for å motvirke at konflikten ender med tvungen lønnsnemd. Nå blir ansvaret for konsekvensene av konflikten skjøvet over på regjeringen. Det er uheldig, men når konflikten gjør at sikkerheten på norsk sokkel rammes må vi gripe inn, sier Brenna.
Mener arbeidsgiveren har spekulert i lønnsnevnd
Fagforeningen Parat har tidligere uttalt at de fryktet at arbeidsgiveren spekulerte i bruk av tvungen lønnsnemnd. I en kommentar til regjeringens beslutning, sier Parat forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, at de er uenige i regjeringens beslutning, en beslutning de mener er tatt på sviktende grunnlag.
Larsen viser til det kun var to redminnsmenn som var tatt ut i streik, hvorav den ene var såkalt redningsteknisk leder. Parats forhandlingsleder sier at denne går i turnus, med fire ukers friperioder.
– Dersom selskapets handling nå under streiken skal være retningsgivende, må det være slik at denne lederen står til disposisjon 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Slik er det ikke. Han står derimot fritt til å oppholde seg hvor som helst i sine friperioder, uten krav om å være innenfor dekningsområde for mobiltelefon, eller andre kommunikasjonsmidler. Det samme gjelder når han har ferie, er syk, eller av andre årsaker ikke er på jobb, sier Larsen.
Larsen legger til at det i dag også har vært dialog mellom Equinor og assisterende flygesjef i Bristow om nødretten ved alvorlige hendelser.
– Våre streikende har gitt klar beskjed om at nødretten trumfer en streik og redningsmennene har vært tydelige på at de ville stille opp, dersom det ble trykket på den røde knappen. I denne saken har imidlertid selskapets ledelse overkjørt pilotene og øvrig SAR crew, samtidig som de har satt SAR-operasjoner, selskapets kunder og regjering i en situasjon som nå har endt med tvungen lønnsnemd, sier han.
Tillitsvalgt for redningsmennene, Knut-Arne Haraldsen, bekrefter Larsens uttalelser og forteller at de tidligere i kveld har et eksempel på nettopp dette med å stille opp når det er kritisk.
– Sent i ettermiddag evakuerte vi en person fra et felt i Nordsjøen i henhold til bestemmelsene i nødretten. Inngripen i denne streiken har derfor vært helt unødvendig og besluttende myndigheter er etter vårt syn villedet, sier Haraldsen.
