Arbeidsliv

Økt arbeidsledighet i juli

74 000 personer var registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos NAV ved utgangen av juli. Dette utgjør 2,5 prosent av arbeidsstyrken. Justert for normale sesongvariasjoner økte antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak med 1 500 personer i juli.

– Arbeidsledigheten fortsetter å øke i juli, og så langt i år har det blitt 7 200 flere helt ledige og arbeidssøkere på tiltak. Mye av denne økningen skyldes at stadig flere ukrainere registrerer seg hos NAV. En av ti ledige kommer nå fra Ukraina, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV.

Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, består av 62 600 helt ledige (2,1 prosent av arbeidsstyrken) og 11 400 arbeidssøkere på tiltak (0,4 prosent av arbeidsstyrken).

I tillegg var 17 000 personer delvis ledige (0,6 prosent av arbeidsstyrken).

Totalt var det dermed 90 900 registrerte arbeidssøkere hos NAV ved utgangen av juli, noe som utgjør 3,1 prosent av arbeidsstyrken.Færre nye arbeidssøkere

I løpet av juli ble det registrert 14 900 nye arbeidssøkere. Det tilsvarer 770 nye arbeidssøkere per virkedag, justert for normale sesongvariasjoner. Dette er noe færre enn i juni, da det var 800 nye arbeidssøkere per virkedag.

Personer som oppgir å ha mistet eller at de kommer til å miste jobben utgjør 32 prosent av de nye arbeidssøkerne. Videre oppgir 13 prosent at de har sagt opp eller kommer til å si opp, mens 11 prosent er usikre på jobbsituasjonen.

Mange ukrainske arbeidssøkere

Halvparten (51 prosent) av de som er registrert som helt ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV ved utgangen av juli, har innvandrerbakgrunn. Sammenlignet med juli i fjor har det blitt 8 100 flere (27 prosent) med innvandrerbakgrunn, mens antallet uten innvandrerbakgrunn har økt med 3 900 personer (12 prosent).

Ukrainere (6 700 personer) utgjør nå den største gruppen med innvandrerbakgrunn av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, etterfulgt av personer fra Polen (4 800).

Økt ledighet innen ingeniør- og ikt-fag

Bruttoledigheten holdt seg stabil eller økte for alle yrkesgruppene i juli. Målt i antall personer økte den mest for de med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag (300 flere), samt bygg og anlegg, butikk- og salgsarbeid, kontorarbeid og industriarbeid (200 flere hver).

Ved utgangen av juli var bruttoledigheten høyest blant personer med yrkesbakgrunn innen reiseliv og transport (3,3 prosent), etterfulgt av barne- og ungdomsarbeid samt serviceyrker og annet arbeid (3,2 prosent hver).

Flere ledige i de fleste aldersgrupper

Antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte i alle aldersgrupper i juli, justert for normale sesongvariasjoner. Den relative økningen var størst blant personer i 20-årene (3 prosent flere).

Ved utgangen av juli var bruttoledigheten som andel av arbeidsstyrken høyest blant personer i alderen 30 til 39 år (3,4 prosent) og blant de mellom 20 og 29 år (3,2 prosent). Ledigheten var lavest blant personer som er 60 år og eldre, samt de under 20 år, med 1,3 prosent av arbeidsstyrken.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak økte i de fleste fylker fra juni til juli, justert for normale sesongvariasjoner. Den største økningen fant sted i Vestfold (5 prosent flere) og Oslo (4 prosent flere). I Nordland sank bruttoledigheten med 2 prosent.

Bruttoledigheten var høyest i Østfold, med 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Troms hadde den laveste ledigheten, med 1,7 prosent av arbeidsstyrken.

Trøsten får være at etterspørselen etter arbeidskraft holder seg høy. I løpet av juli ble det registrert 31 400 nye ledige stillinger på arbeidsplassen.no. Det tilsvarer 1 900 nye stillinger per virkedag, og er 7 prosent færre enn i juli i fjor. Justert for normale sesongvariasjoner er antallet på samme nivå.

Det er flest ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg (7 200) samt butikk og salgsarbeid (3 600).

Følg Extraavisen på facebook!