Nyheter

Oslo Pride 50 år!

I år er det 50 år siden den første pridemarkeringen i Oslo. Jubileumsutgaven av Oslo Pride har et større program enn noensinne, og markeres med 280 programpunkter over hele hovedstaden!

I år er det 50 år siden den første Pride-markeringen i Norge. 250 modige stemmer ropte ut på Universitetsplassen i Oslo. Budskapet den gangen var enkelt: Vær deg selv – elsk den du vil. Det samme budskapet gjelder fortsatt i dag 50 år senere.

Årets Oslo Pride blir en storslagen jubileumspride. Over 280 programpunkter er fordelt over festivalens ti dager, og hele hovedstaden skal fargelegges i regnbuens farger.

– Nå skal vi stå sammen og vise hvilket samfunn vi skal ha. I år har vi et flott program som er mer omfattende enn noensinne. Det blir ti fantastiske dager som i sum skal vise at i Norge skal vi ha et samfunn der alle kan være seg selv og elske den en vil. Heis flagget, bli med på tidenes jubileumsmarkering av Pride, oppfordrer leder i Oslo Pride, Dan Bjørke.

Jubileet åpnes på Operaen

I forbindelse med jubileet inviterer Nasjonaloperaen og Kringkastingsorkestret sangere fra mange sjangre, aldre og kulturer til en storslått feiring av den fantastiske og mangfoldige menneskestemmen. Konserten åpner årets Oslo Pride, onsdag 19. juni, og har fått navnet For en stemme!

På scenen står blant annet Ane Brun, sopranist Samuel Mariño – med den lyseste mannsstemmen du kan forestille deg, Adrian Angelico, med både joik og operastemme, Mahsa Vahdat i duett med Jarle Bernhoft, kveder Kim Rysstad, Sofie Asplund med «Glitter and be gay», og Operaens barnekor og KORK under ledelse av Daniela Musca. Noman Mubashir og Silya Nymoen er konferansierer.

H.K.H. Kronprinsen deler ut Kim Frieles minnepris under festkonserten i Operaen. Konserten sendes på NRK1 på paradedagen 29. juni.

Arenaene

Pride Park – Sofienbergparken
I år flyttes Pride Park til Sofienbergparken midt i hjertet av yrende Grünerløkka! I parken finnes det noe for alle, og det er alltid noe spennende på programmet – enten man kommer for fest, protest eller for å sosialisere.

Området inneholder 3 ulike scener, serveringssteder, mingleområder, barer og Pridebutikken, stands fra ulike organisasjoner og foreninger, og et kjempestort dansegulv!

Hovedscenen i Pride Park vil i år blant annet by på den svenske rapperen Timbuktu, electroclash-legenden Peaches, sommerlige hits med Fagernes Yacht Club og Plaza fra folkefavoritten Undergrunn.

BamseScenen gir plass til fremadstormende artister, det folkelige, det sære, det morsomme og det helt utrolige. I år kan publikum blant oppleve en homage til Édith Piaf, folkrock-bandet Mio, det kvinnelige storbandet SheBop Big Band og Tess fra den svenske hitfabrikken Alcazar.

På Kulturscenen invitere inn arrangørene inn ulike kulturinstitusjoner til å programmere hver sin dag. I år samarbeider de med Øyafestivalen, by:Larm, Riksscenen, Oslo Jazzfestival, Nasjonal Jazzscene, Oslo World og Skeiv verden om programmeringen.

Pride House – Legenes Hus
Som i fjor finner man Pride House på Legenes hus. Denne arenaen synliggjør bredden i den skeive kulturen og tar opp viktig tematikk for skeive gjennom debatter, foredrag, workshops og ulike kulturuttrykk. I år er det over 80 ulike programpunkter på Pride House som tar alt opp fra eldreomsorg for skeive, Bufdirs nye rapport om minoritetsstress, til workshopper i kvensk og sør-samisk håndtverk.

Mini Pride
Rett ved siden av Pride Park, finner man Mini Pride, som er et eget adskilt område.Dette er en trygg møteplass for skeive barn, unge og barnefamilier, og et sted der barn og ungdom kan lære mer om temaer som mangfold og likestilling.

Programmet vil bestå av kunst og kultur i et bredt utvalg av sjangre, som teater, musikk, dans, drag, litteratur, samt andre kreative og sosiale aktiviteter tilrettelagt for den yngre målgruppen.

Pride Parade

For mange er det paraden som er selve høydepunktet under Pride. Her feirer vi de rettighetene vi har kjempet oss til, markerer de rettighetene som ikke enda er på plass, og står sammen om å forsvare de rettighetene vi har. I fjor gikk hele 90.000 i toget, som er ny norgesrekord! I år er det påmeldt 147 ulike seksjoner, og det er PKI – Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens – som leder an som første flåte.

– Transpersoner stod aller først på barrikadene under Stonewall-opprøret, og har kjempet frem mange av de rettighetene skeive har i dag. Verdens første pridemarsj i 1970 var dedikert til de modige menneskene som gjorde opprør på Stonewall. Når vi i år markerer 50 år med Pride i Norge er det bare på sin plass å hedre de som banet vei, forteller leder i Oslo Pride Dan Bjørke.

I år går paraden fra Grønland via Jernbanetorget til Sofienbergparken. Det blir egen tv-sending fra paraden på NRK1.

Oslo Pride Business Forum

Under Prideuken inviterer også Oslo Pride til en konferanse om mangfold og inkludering i arbeidslivet. Her blir det både paneldebatter, presentasjoner og samtaler med næringslivsledere, akademikere, mangfold- og inkluderingseksperter, politikere og ulike interesseorganisasjoner. Blant speakerne finner man Laura Liswood (generalsekretær i The Council of Women World Leaders), politiker Henrik Asheim, mangfold- og inkluderingseksperten Kimiya Sajjadi (Big Enough Global) og Brita Møystad Engseth.