Anes blogg

Refugee 4 Refugees, flyktninger som hjelper flyktninger, trenger din støtte!

Refugee 4 Refugees trenger din støtte. Derfor har organisasjonens støttegruppe opprettet en spleis.

Foto: Privat

Alle pengene som samles inn går direkte og uavkortet til Refugee 4 Refugees. Alt brukes til hjelpearbeid for flyktningene på Lesvos og i Athen, og ingenting går til administrasjon eller markedsføring.

Refugee 4 Refugees (R4R) ble grunnlagt i 2017 av Omar Alshakal, selv flyktning fra Syria. Han leder fortsatt organisasjonen med stø hånd, han sitter ikke som andre ledere på et kontor, men jobber ute i felt sammen med frivillige flyktninger!

Forsvunnet fra radaren

Flyktningkrisen i Hellas pågår fortsatt for full styrke, men etter ni år med krise har verdens oppmerksomhet forsvunnet. Det har også de fleste av organisasjonene som bisto flyktningene i Hellas. R4R holder fortsatt stand, men etter å ha vært gjennom tidenes tøffeste år, trenger vi hjelp for å kunne opprettholde det humanitære arbeidet.

Til forskjell fra de fleste organisasjoner, drives R4R av flyktninger selv og et viktig prinsipp er at innsamlede midler skal gå til direkte hjelpearbeid og ikke administrasjon, markedsføring eller lønnskostnader i forbindelse med dette. Ingen skal ha egen vinning ved å hjelpe, og alt gjøres på frivillig basis i alle ledd.

Dette er solidaritet i praksis, og ikke veldedighet; «Dignity» og «Empowerment» er aller viktigste fokus for alt organisasjonen gjør.

Hjelp til selvhjelp

R4R har et pågående prosjekt i Athen, der fokuset er «hjelp til selvhjelp» for folk som har fått innvilget asyl, men som ikke får noen form for statlig støtte for å komme seg videre. R4R hjelper folk med å komme ut i inntektsgivende arbeid og med å skaffe bolig. Dette innebærer også at barna får begynne på skolen, og dermed kan få en fremtid og et verdig liv. R4R bistår dem gjennom hele denne prosessen, til de kan klare seg selv.

R4R er også, i samarbeid med lokale krefter på Lesvos, i ferd med å sette i stand et idrettsanlegg, slik at barna skal komme ut av flyktningleiren for å spille fotball, leke og drive med andre fysiske aktiviteter. De skal få lov til å bare være barn, i samspill og lek med greske barn. Det er ingen aktivitetstilbud i leiren, og svært dårlige forutsetninger for fysisk utfoldelse der, noe barn sårt trenger, både for sin fysiske og mentale utvikling.

R4R er en organisasjon som har tillatelse og omfattende erfaring i å gi humanitær og juridisk hjelp, samt er en «emergency response ngo» som innebærer hjelp i akutte kriser. Denne uka har Omar selv bidratt i forbindelse med brannene som herjer utenfor Athen, som er nettopp «emergency response».

R4R ble en av de største aktørene i Morialeiren, og var også en av ytterst få organisasjoner som var i full drift under hele pandemien. Også da det var full lockdown i Hellas, nettopp fordi den drives av flyktninger, og Omar selv flyttet inn i et telt i Moria. R4R drev med storstilt distribusjon, hadde ansvar for en hel sone i leiren, drev en av seksjonene for enslige mindreårige i tillegg til mye annet. Da pandemien kom, satte R4R også i gang med matutdeling og bygget om lekeområdet for barna som vi hadde, til karanteneområde. I tillegg til mye annet, og hadde også prosjekter i Athen og på Samos, Kos og Chios.

R4R deltok aktivt i redningsarbeidet da leiren brant ned, og ikke minst etterpå da tusenvis av mennesker sov på gata, med å dele ut mat, klær, tepper og andre helt nødvendige ting. Omar var med som rådgiver da den nye leiren ble satt opp, og har opparbeidet et godt forhold til greske myndigheter, som også innebærer at R4R har tillatelse til å drive humanitært arbeid inne i leirene, noe det er svært vanskelig å få.

I tillegg har det vært mange «emergency response»-oppdrag, deriblant et emergency team som ble sendt til Romania for å bistå, da krigen startet i Ukraina. Det har også mange ganger blitt sendt store nødhjelpsforsendelser til kriseområder, for eksempel etter jordskjelvkatastrofen i fjor.

Trenger støtte

Omar svømte over Middelhavet da han selv måtte flykte fra Syria, etter å ha blitt skadet i et bombeangrep. Han var sikker på at han ville dø under den fjorten timer lange svømmeturen, og lovte sin Gud at hvis han overlevde, så skulle han vie resten av sitt liv til å hjelpe andre mennesker. Det løftet har han nå holdt i ti år, men trenger støtte for å kunne fortsette med det, og det er svært mange flyktninger som behøver hans og R4Rs hjelp i Hellas.

Jeg, Ane Kandal, er en helt vanlig norsk barneskolelærer, men har siden 2017, bare to måneder etter at R4R ble stiftet, vært tilknyttet R4R som frivillig feltarbeider. Men har også hele tiden jobbet med informasjon om flyktningkrisen og R4R sitt arbeid, og startet også i 2019 med pengeinnsamling, og stiftet derfor R4R Support, for folk på flukt, et norsk veldedig foretak registrert i Brønnøysund.

Jeg har i flere år blitt utsatt for hets og trakassering, mye fordi Omar er araber, men også fordi alle pengene jeg har samlet inn går til hjelpearbeid og ikke administrasjon. Omar får veldig mye ut av hver krone, og det kan nok synes som jeg får inn veldig mye mer enn jeg gjør. Hetsen kulminerte med at min facebook-profil ble hacket, falske profiler skapte stor ødeleggelse, som medførte at hele profilen ble stengt ned ved nyttår.

Dette var det eneste verktøyet jeg hadde for å samle inn penger, og jeg måtte begynne på nytt. Vi har kjempet oss gjennom en svært vanskelig vinter, og R4R har, mirakuløst nok, kommet seg gjennom dette og overlevd. Men det har gjort stor skade, og spesielt for hjelpearbeidet og de stakkars flyktningene.

Jeg håper derfor at mange vil støtte, og ikke minst dele denne Spleisen, så vi kan komme oss helt opp på beina igjen og fortsette å hjelpe flyktningene i Hellas!

Alle monner drar, og intet beløp er for lite. Vi gir ikke opp! Og har du ikke mulighet til å bidra, så del veldig gjerne Spleisen videre.

Spleisen finner du her