Arbeidsliv

Sjefen kan nekte deg sykepenger

En urovekkende trend er i ferd med å bre seg i næringslivet. Stadig flere arbeidstakere opplever at sjefen stiller spørsmål ved dine sykmeldinger. Det er rett og slett blitt slik at arbeidsgivere oftere og oftere nekter å godta sykmeldinger, enten det er snakk om egemeldinger eller at legen din har sykmeldt deg.

Foto: Andrea Piacquadio/pexels.com

Fra flere hold stilles det nå spørsmål om dette er organisert i en eller annen form. Er det slik at arbeidsgivernes organisasjon, for eksempel Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), bevisst oppfordrer sine medlemmer om å bli mer restriktive med å utbetale sykepenger?

Vi skal ikke påstå at så er tilfelle, men det er nå slik at NHO har en egen nettside hvor de gir oppskriften på hvordan en vrang arbeidsgiver kan gjøre livet surt for en syk ansatt – vel og merke hvis arbeidsgiver vil da……

Kan nekte deg lønn under sykdom

For de fleste av oss er det et fjernt mareritt det å engste seg for om man har råd til å være syk. Blir vi syke, bare ringer vi sjefen. Vi gir beskjed om at vi er syk og enstimerer hvor lenge vi vil være borte. Når vi blir friske og er tilbake på jobb, leverer vi enten egenmelding, eller sykmelding fra lege dersom vi er syk utover egenmeldingsperioden. Lønna kommer som vanlig på lønningsdagen.

Sjefen din kan brumme litt i skjegget og ergre seg, men gir deg motstrebende lønn for de dagene du har vært syk.

Men har din arbeidsgiver vært innom NHOs hjemmesider, kan det være at hen har fått visse ideer. Det kan jo være at sjefen din mener at de som sykmelder seg bare er latsabber som utnytter systemet. Har du en slik sjef, kan du få alvorlige problemer.

Jeg synes jeg allerede kan høre rungende rop fra de som leser dette. Selvfølgelig kan ikke sjefen det.

Joda, selvfølgelig kan hen det, med loven i hånd. En arbeidsgiver er i sin fulle rett til å uttrykke tvil både når det gjelder din arbeidsmoral og norsk helsevesen.

Litt klargjøring

Før vi går videre, er kanskje nødvendig å klargjøre litt.

I utgangspunktet har du som arbeidstaker rett til full lønn under sykdom. De første 16 dagene du er sykmeldt er det arbeidsgiver som betaler, deretter overtar Nav utbetalingen. Perioden på 16 dager kalles arbeidsgiverperioden.

Det er i denne arbeidsgiverperioden muligheten for en arbeidsgiver ligger når det gjelder å være kranglete. Arbeidsgiver kan rett og slett nekte å godta sykmeldingen.

Kan hen det?

Jepp, en arbeidsgiver kan nekte å godta sykmeldingen. Det hjelper ikke hvis du går til legen, og blir sykmeldt der. Uansett så nekter arbeidsgiver å gi deg sykepenger.

Saksgangen videre

Dette er selvfølgelig ikke noe du behøver å finne deg i. Særlig hvis du har sykmelding fra lege, så med mindre sjefen din har medisinsk utdannelse, så kan han ikke overprøve en lege. Sjefen din har heller ikke mulighet til å kikke i din medisinske journal. Men sjefen din kan nekte å betale sykelønn til deg.

Skjer dette, så er det bare å klage til Nav, er det ikke? Joda, dersom arbeidsgiveren din nekter å utbetale deg lønn under sykdom, er Nav stedet.

Det er bare Nav som kan nekte deg lønn under sykdom. Det er også Nav som utbetaler, rettere sagt forskutterer, sykepenger i arbeidsgiverperioden dersom arbeidsgiver skulle sette seg på bakbeina. Nav krever i så fall det forskutterte beløpet tilbake fra din arbeidsgiver.

Vær klar over at dette kan ta tid. Nav er jo ikke akkurat kjent for rask saksbehandling, så smør deg med talmodighet.

Kan fremdeles nekte

Etter en tid dukker det da opp et brev som, forhåpentligvis, forteller deg at du har fått medhold hos Nav og at arbeidsgiver må betale deg lønn for dine sykedager.

Så da er vel alt fryd og gammen?
Ikke helt, arbeidsgiver kan anke Navs vedtak. Et vedtak fra Nav om sykepenger er å anse som et forvaltningsvedtak, og slike vedtak kan ankes. Det samme retten gjelder også for deg som arbeidstaker. Får du avslag fra Nav på din søknad om sykepenger, har du, akkurat som din sjef, tre ukers frist på å levere anke.

Saken havner da hos Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden («Ankenemnda»). En avgjørelse i Ankenemda er å betrakte som endelig, hvilket betyr at dersom du eller din arbeidsgiver får medhold hos nemnda, må den tapende part bringe vedtaket inn for domstolene.

Få klager

Er det så mange arbeidsgivere som går «all in», altså kjører saken helt til topps i forvaltningen og anker vedtak fra Nav inn for Ankenemnda?

Ifølge tall fra Ankenemnda gir håp om at de fleste arbeidsgivere opptre redelig i slik saker. NHO opplyser på sine sider at det bare er i underkant av 100 anker om ulovlig fravær som behandles årlig av Ankenemnda. NHO mener at dette antakelig skyldes at mange arbeidsgivere ikke kjenner til regelverket, underforstått at flere burde ha anket. En annen årsak kan jo være at mange arbeidsgivere skjønner at de er på ville veier, og slår seg til ro med det første vedtaket fra NAV?

Et råd, kanskje…..

Når saken da er avsluttet enten ved vedtak fra Nav eller i Ankenemnda – forhåpentligvis i din favør – burde kanskje du som arbeidstaker vurdere ditt videre ansettelsesforhold til bedriften? Spørre deg selv om du virkelig vil være ansatt i en bedrift der sjefen din mistror deg så til de grader. Hadde jeg vært deg, hadde jeg gjort det. Husk at uttrykket om at det finnes flere fisker i havet, ikke bare gjelder i kjærlighetslivet. Det gjelder også i arbeidslivet.

Følg Extraavisen på facebook!