Den spionsiktede Mikhail Mikusjin, som har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i Tromsø i oktober for to år siden, være blant de som skal utveksles i det som kalles den største utvekslingen siden den kalde krigen.
Som Extraavisen meldte i går, skal Russland og USA ha blitt enige om en gigantisk fangeutveksling. Utvekslingen omfatter 20-30 politiske fanger som sitter fengslet både i Russland og i vestlige land.
Bakgrunn
24. oktober ble Mikusjin pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og dagen etter fremstilt for Nord-Troms og Senja tingrett der PST mente at han var en illegalist som jobbet for russisk etterretningstjeneste og ba om utvisning fra Norge.
Den 28. oktober 2022 ble Mikusjin først siktet av PST for brudd på straffeloven paragraf 121 om «etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter» og straffeloven paragraf 126b, som omhandler ulovlig etterretning som kan skade andre staters sikkerhetsinteresser. I desember 2022 ble siktelsen endret til brudd på straffeloven paragraf 122 (grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter).
I april 2024 var saken ferdig etterforsket, og rettssaken mot ham var forhåndsberammet til 17. september i Oslo tingrett.
Utveksling
Den berammede rettssaken blir det altså ikke noe av. Tidligere i dag ble det kjent at Mikusjin, som en del av en stor fangeutveksling, ville bli løslatt og utvekslet med Russland.
Utvekslingen som Mikusjin er en del av, omfatter totalt 26 personer fra syv land, deriblant altså også Norge.
Etter hva VG opplyser, tok flyet med Mikusjin ombord av fra Oslo kl. 11:33 norsk tid. Flyet skulle til Ankara, hvor selve utvekslingen fant sted.
VG kan også opplyse at samtidig som flyet med Mikusjin ombord landet i Ankara, ble hans forsvarer orientert om utvekslingen.
På en pressekonferanse torsdag kveld bekreftet utenriksminister Espen Barth Eide at Mikhail Mikusjin var blant de som skulle utveksles fra vestlig side.
Forhandlet i lang tid
På pressekonferansen opplyste Barth Eide at utvekslingen har kommet i stand i et tett internasjonalt samarbeid, et samarbeid som har foregått over lengre tid.
– Vi er glade for at vi har bidratt til at disse fangene ikke lengre må sone i russiske fengsler. Disse er uskyldige mennesker, sier utenriksministeren til pressen torsdag.
Barth Eide takket også PST og deres samarbeidende tjenester for å ha gjort et grundig arbeid. Han la til at han var glad for at de har kunne holde dette hemmelig inntil nylig.
I en uttalelse fra president Biden torsdag kveld takket han Norge og andre land for samarbeidet.
– Jeg er takknemlig for våre allierte som sto med oss gjennom tøffe og komplekse navigasjoner for å oppnå dette resultatet. Det inkluderte Tyskland, Polen, Slovenia, Norge og Tyrkia, heter det i uttalelsen.