Etter en måned med harde budsjettforhandlinger, annonserte SV søndag at de og AP/SP-regjeringen hadde blitt enige om et nytt statsbudsjett. SV selv kaller by\udsjettet en seier for miljøet, noe de foreløpige reaksjonene fra miljøbevegelsen ser ut til å tyde på.
SV og regjeringspartiene har kommet til enighet om statsbudsjett for 2025. Det har blitt et budsjett med store gjennomslag for SV, sier SV-leder Kirsti Bergstø.
SV har sikret store gjennomslag for miljøet, flere viktige grep for å styrke folks økonomi, og får utvidet og styrket velferdsreformene våre, gratis SFO og tannhelsereformen. SV har fått flytta på nesten åtte milliarder kroner i statsbudsjettet for 2025. SV-leder Kirsti Bergstø skulle som alltid gjerne kommet lenger men er godt fornøyd:
– Nå tar vi store grep for mer rettferdig fordeling og styrking av folks økonomi. Vi løfter minstepensjonistene, studentene og barnefamiliene. Vi utvider og styrker velferdsreformene vi har fått på plass. Vi stopper planer om gruvedrift på havbunnen, i stedet for miljøfiendtlig aktivitet styrker vi omstillingen til grønn industri og arbeidsplasser.
Folks økonomi
Bergstø trekker frem en rekke viktige seiere som styrker privatøkonomien til folk. Ikke minst for pensjonistene.
– Nok en gang sikrer vi et løft for enslige minstepensjonister. Vi må sikre folk en god og trygg alderdom etter et langt liv som en del av samfunnet vårt, sier Bergstø.
Også barnefamiliene får mye i enigheten, gjennom kraftig styrking av barnetrygden:
– Vi fortsetter å øke barnetrygden, med over to milliarder kroner. Mange barnefamilier har slitt med å få endene til å møtes under dyrtida, barnetrygda har vært for lav i flere tiår, og må gjenreises som et viktig økonomisk fundament. Vi har løftet barnetrygda i budsjett etter budsjett og løfter den nok en gang.
– Vi sikrer også et kraftig løft for studentene, mange studenter tynges av høye leiepriser og levekostnader. Det er viktig for å sikre lik rett til utdanning.
Velferdsreformene
SVs to store velferdsreformer fortsetter i denne enigheten: gratis SFO og tannhelsereform.
– SV har fått rullet ut de to største velferdsreformene dette tiåret. Nå utvider og styrker vi disse. Tannhelsereformen utvides til å omfatte til og med 28-åringene. Det er et viktig steg på veien mot at tennene skal regnes som en del av kroppen, og viktig for folks økonomi. Til våren får 25- til 28-åringene 75 prosent billigere tannhelse. Over en halv million nordmenn har nå fått billigere tannhelse etter SVs reform.
– Vi har også sikret gratis tid på SFO for 1.-3. trinn, nå styrkes det gjennom flere hundre millioner kroner til økt bemanning. Det er viktig for de ansatte og for å sikre ungene våre en god og trygg hverdag på SFO. Vi sikrer ordningen ved å lovfeste den, sier Bergstø.
Miljø
SV får stoppet planene om gruvedrift på havbunnen ut denne stortingsperioden og får en rekke viktige seiere på klima og miljø. Bergstø er fornøyd.
– Vi har stansa planene om å åpne for gruvedrift på havbunnen. Dette er et inngrep som ikke kommer til å se dagens lys så lenge SV har en hånd på rattet. Det viser hvorfor det er viktig for miljøkampen med et sterkt SV, dette er en kamp vi vil kjempe til siste slutt.
– Vi sikrer nytt skogvern, kutter utslipp av klimagasser, vi går løs på de store forurenserne i industrien, hjelper industrien til å omstille seg og styrker konkurranseevnen for framtida. Vi tar store strukturelle grep for miljøet, sier Bergstø.
Naturvernforbundet fornøyd
– Våre viktigste krav til denne statsbudsjettsprosessen var at havbunnsmineralene måtte stoppes, at naturpostene måtte økes, at CO2-avgiften måtte opp, i hvertfall for sokkelen, og at omstilling av oljenæringa måtte settes i gang. Vi ser tydelige gjennomslag på alle disse områdene, og er glade for at SV har klart å gjøre et grått budsjettforslag vesentlig grønnere, sier leder av Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.
Både natursats og klimasats er fortsatt vesentlig underbudsjettert i forhold til behovet, særlig når regjeringen ønsker å legge enda mer naturansvar på kommunene, men begge disse viktige ordningene for kommunale natur-og klimatiltak er vesentlig styrket i forhold til regjeringens pinlige forslag.
Naturvernforbundet er fortsatt svært kritisk til regjeringens inngang til statsbudsjettsprosessen, særlig ved at de ikke tok hensyn til regjeringens egen altfor svake naturmelding, og at de tvang SV til å sløse bort tid med å måtte forhandle alle tidligere miljøseire og andre populære miljøordninger som enøk og natursats inn på nytt.
Når det gjelder havbunnsmineralene er organisasjonen glade for at SV prioriterte dette høyt og har oppnådd enighet med regjeringen om en så betydelig utsettelse, men er fortsatt forundret over at regjeringen så lenge har valgt å kjøre på med dette prosjektet, i strid med rådene fra de fleste fagmiljøer og internasjonale aktører.