De private barnehagene som saksøkte staten og over 100 kommuner for brudd på barnehagelovens bestemmelser om likebehandling mellom kommunale og private barnehager, tapte første del av saken – spørsmålet om hvorvidt statens tilskudsforskrift ivaretar lovens formulering om likebehandling.
Ved årsskiftet 2022/2023 tok et stort antall private barnehager ut søksmål mot staten og over 100 kommuner. De private barnehagene, med støtte fra sin interesseorganisasjon Private Barnehagers Landsforbund (PBL, mente at de får for lite barnehagetilskudd. Etter deres mening er tilskuddsforskriften til staten og tilskuddsvedtakene til kommunene for årene 2020, 2021 og 2022 i strid med barnehagelovens krav om «likeverdig behandling», og at de derfor er ugyldige.
Da saken kom for retten, ble det besluttet å dele saken i to. Den delen som omhandlet kravet om å kjenne tilskuddsforskriften ugyldig ble behandlet først. Dette for å lette retten arbeid. I og med at så mye av striden dreier seg om lovligheten av selve beregningsforskriften, er det viktig å få fastslått om denne oppfyller lovens krav om likebehandling. Dersom saksøkerne vant frem med sitt angående forskriften, ville automatisk vedtakene være ugyldige. De er jo fattet i medhold av forskriften. Men skulle retten lande på at forskriften er i overensttelse med loven krav, betyr ikke det at tilskuddene er gyldige. Da må retten vurdere om vedtakene om tilskudd er fattet i overensstemmelse med forskriften.
Forskriften er lovlig
I slutten av juni i år forelå dommen. I dommen, som nå er offentliggjort, blir de saksøkte kommunene frifunnet. Retten konkluderte med at tilskuddsforskriften er lovlig.
Ikke overraskende har den tapende part, barnehagene, valgt å anke rettens beslutning. I og med ar saken er anket, er den ikke rettskraftig. I og med viktigheten av å få fastslått om selve forskriften er gyldig før man kan vurdere selve vedtakene, er videre rettsbehandling av tilskuddsakene stanset frem til gyldighetssaken er ferdigbehandlet. Gitt sakens prinsippielle sider, er det fullt mulig at saken går hele veien til Høyesterett. Det kan dermed ta år før man får en rettskraftig dom i denne saken.