Resultatene er inne – verden står overfor en ny periode med Donald Trump som president i verdens mektigste land. Det er dårlig nytt for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for kvinner og fattige, mener både Care Norge og foreningen Sex og Politikk.
I sin forrige presidentperiode innførte Trump den såkalte «global gag rule«, som innebar at organisasjoner som informerte om eller utførte aborter ikke lenger kunne få amerikanske bistandsmidler.
– Dette kan bli dramatisk for millioner av mennesker verden over, spesielt kvinner og skeive. Konsekvensen var at munnkurv-loven ble dødelige, i form av flere utrygge og dødelige aborter i land som ble rammet, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Beslutningen gjorde også at tilgangen på seksualundervisning og at tjenester knyttet til hiv-bekjempelse, prevensjon, mødrehelse og menstruasjon ble dårligere – fordi organisasjoner som jobber med abort, ofte jobber med disse temaene også.
– Tilgang på trygg og lovlig abort er viktig, fordi konsekvensene av å ikke ha det, er så dramatiske. Når tilgjengeligheten reduseres, fører det heller til flere utrygge aborter, som setter liv og helse i fare, sier Georgsen.
– Nå er det viktig at den norske regjeringen kjenner sin besøkelsestid. Forrige gang Trump satt ved makten i USA, reagerte andre land – inkludert Norge – med å øke sin støtte til kvinners og jenters seksuelle og reproduktive rettigheter. Det bør vi gjøre igjen. Her må Norge vise muskler og gå foran. Hvis vi virkelig er en nasjon som bryr seg om likestilling og kvinners rettigheter, er det nå vi må vise at vi mener alvor, sier Georgsen.
Frykter tilbakeslag
I likhet med Care Norge, frykter også organisasjonen Sex og Politikk for at Trumps valgseier vil føre til tilbakeslag for rettighetskamper over hele verden.
Organisasjonen trekker linjene tilbake til 2017 og forrige gang Trump styrte. I 2017 innførte Trump det som er kjent som «Global Gag Rule», eller munnkurvregelen på godt norsk. Dette kneblet organisasjoner som jobber for retten til å bestemme over egen kropp og stanset amerikansk støtte til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
– Vi er svært bekymret for hva denne valgseieren vil bety for ungdom, spesielt unge jenter, skeive og kvinners rettigheter og trygghet. Tilgang til prevensjonsmidler, inkluderende helsetjenester og arbeidet for trygg abort vil ifølge alle solemerker bli dramatisk svekket. Framskritt som vi har sett de siste årene vil bli reversert og snudd, uttaler fungerende daglig leder i Sex og Politikk, Kjersti Augland.
– Nå står vi overfor den samme trusselen. Munnkurvregelen som Trump innførte på sin første dag som president i sin siste periode forbyr amerikansk støtte til organisasjoner som informerer om, henviser til, eller tilbyr aborttjenester.
Dette vil særlig ramme unge jenter og verdens fattigste – de som allerede har minst tilgang til helsetjenester og grunnleggende menneskerettigheter. I forrige runde utvidet han munnkurvregelen til å omfatte et langt bredere spekter enn noen republikansk president før ham. Det er mange rundt ham som krever ytterligere utviding i hans neste periode.
I Norge står SRHR sterkt med tverrpolitisk støtte, og vi er i denne sammenhengen et unikt land. I tillegg har vi en sterk økonomi. Norge har ikke bare en unik rolle, men også en mulighet til å brette opp ermene og mobilisere nasjonalt og globalt for SRHR. Norge alene kan ikke dekke det gapet som vi vet vil komme, derfor må det også til en bred mobilisering.
Håper Norge tar ansvar
Sex og Politikk håper at Norge ser sitt ansvar og tar en lederrolle for et sterkere europeisk og globalt samarbeid. I Fremtidspakten som ble vedtatt på FNs høynivåmøte i september i år var et overveiende flertall av statene enige i viktigheten av å fortsette arbeidet for å styrke seksuelle og reproduktive rettigheter.
Slik organisasjonen ser det, kan vi ikke la Trump og anti-rettighetsbevegelser lamme denne enigheten.
– Norge blir ofte sett opp til globalt som en forkjemper for SRHR og et land som selv har oppnådd høy grad av likestilling. En fredsnasjon med et sterkt diplomati som bruker innestemme. Verden trenger en slik stemme nå mer enn noen gang. Norge må gå foran og lede an arbeidet med en global beredskapsplan for seksuelle rettigheter. Det arbeidet må starte med å bevilge én milliard ferske kroner til SRHR, oppfordrer Kjersti Augland.