Mangel på drivstoff og strøm hindrer hjelpearbeidet. Flere hjelpeorganisasjoner etterlyser internasjonal hjelp.

Nå når man får litt større oversikt over skadene etter jordskjelvet som fredag rammet Myanmar, ser man også at det kreves en omfattende innsats for å hjelpe de også de som overlevde katastrofen.
Millionbyen Mandalay er hardt rammet. Mangel på drivstoff og strøm i området hindrer hjelpearbeidet.
– Det gjør det vanskelig å få på plass god nok kommunikasjon til å sikre en effektiv hjelpeinnsats. Vi er helt avhengige av at teamene våre kan kommunisere med hverandre, med leverandører og med andre hjelpeaktører, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE jobber nå for å tilby mat, vann og helsehjelp til folk som er rammet.
– Vi vurderer også fortløpende om vi kan tilby folk kontanter som nødhjelp. Det er en effektiv måte å sikre folk hjelp på, på en måte som ikke går på verdigheten løs i en umiddelbar krise som dette, så lenge markedet er intakt og prisene ikke stiger, sier Georgsen.
Landet var ikke forberedt
På grunn av den ekstremt vanskelige sikkerhetssituasjonen i Myanmar, ønsker CAREs ansatte å være anonyme når de deler sine inntrykk fra naturkatastrofen. Særlig når det gjelder å påpeke at det raskt ble tydelig hvor begrenset kapasiteten til en helhetlig hjelperespons er lokalt.
– Folk tok med skadede familiemedlemmer til sykehuset, men de har ikke kapasitet til å ta imot alle som trenger det. Det er veldig tydelig at landet ikke var forberedt på dette, sier en CARE-ansatt.
CARE har vært til stede i Myanmar siden 1995, og jobber blant annet for bedre tilgangen til helsehjelp og matsikkerhet i landet.
– De humanitære behovene i Myanmar var store allerede før dette jordkjelvet: FN anslo at nesten 20 millioner mennesker ville trenge nødhjelp i 2025. Vi i CARE jobber nå sammen med andre aktører lokalt for å sikre at hjelpen når frem til de mest sårbare, og ser spesielt på kvinner og jenters behov, sier Georgsen.
Kunne ikke kommet på et verre tidspunkt
Også Norsk Folkehjelp, som er en stor aktør i området, undertstreler det enorme hjelpebehovet i området.
– Jordskjelvet i Myanmar kunne ikke kommet på et verre tidspunkt. Militærkuppet i 2021 førte til politisk og en humanitær krise. Millioner av internt fordrevne mennesker som trenger humanitær støtte og hjelp opplever nå dette katastrofale jordskjelvet. At man får en naturkatastrofe på toppen av en politisk og humanitær krise gjør situasjonen brutal for sivilbefolkningen. Det er i tillegg forferdelig å høre at det foregår krigshandlinger midt oppi det hele, sier Trygve Augestad, seksjonsleder for Afrika og Sørøst-Asia i Norsk Folkehjelp.
– Lokalt ledet respons kommer til å bli ekstremt viktig. Vi må som internasjonalale organisasjoner hjelpe våre lokale partnere til å kunne ivareta og gi støtte de som er rammet av det jordskjelvet. Norsk Folkehjelp oppfordrer Norge og andre internasjonale donorer til å prioritere støtte og hjelp til Myanmar – en krise som kommer toppen av de globale konsekvensene av den amerikanske bistandsfrysen bistand og kuttene fra andre land.
